dimarts, 26 de febrer del 2008

PROJECTE EN CATALÀ

PROJECTE EL CERCLE OBERT

Índex

1.Introducció

2. Bases

-2.1 Que és el que pot ser l’Ateneu?

3. Objectius:

- 3.1. Generals
- 3.2. Específics

4. Metodologia:

- 4.1. Espais físics.
- 4.2. Integrants de l’Ateneu
- 4.3. Eines de comunicació i participació, internes i externes.
- 4.4. Funcionament.

5. Recursos:

- 5.1. Humans
- 5.2. Materials
- 5.3. Econòmics
- 5.4. Divulgatius

6. Autoavaluació

- 6.1 Que és l’autoavaluació?


1. INTRODUCCIÓ:

La realitat de Balaguer i el sistema socioeconòmic, encamina als individus a estancar-se en una rutina i unes relacions socials limitades. Els mitjans per a no estancar-se en moltes ocasions hi són, però el fet de formar part de un sistema productiu i de consum establert, limita a les persones a un segon pla a alhora de les dedicions socials.El no poder elegir una professió sinó adaptar-se a ella, la falta d’espais públics per les necessitats personals, el no poder disposar d’alguns serveis a causa de mancances econòmiques, el reprimir les inquietuds a causa de no trobar una organització o gent per dur-les a terme; ens ha motivat a engegar una iniciativa pel poble.

Uns quants joves de Balaguer em decidit elaborar aquest projecte, després de veure que en aquest poble la intenció principal de l’ajuntament i institucions varies és simplement, conformar espais o accions encarades a les masses, enteses com a un gran consumidor, no com a suma de persones humanes. Som conscients d’alguns projectes no lucratius, existents a la població, per la millora social i personal d’alguns individus, els quals pensem que no tenen obertura total a totes les classes de persones del poble i que mitjançant la coordinació entre d’altres podrien millorar les seves finalitats.Per això elaborem aquest projecte, sense pretensions de ser únic i immodificable, sinó que és vagi adapta’n a les realitats existents, tenint en compte el treball previ que s’ha realitzat.

L’objectiu del projecte és la dinamització de la ciutadania de Balaguer i la transformació social, mitjançant la creació d’un espai per a crear un ventall d’iniciatives i activitats adaptades a tots els col·lectius de persones de Balaguer, creades per elles.


*Aquest projecte ha agafat el nom d’Ateneu, per dir-li d’alguna manera, per exemple: casa del poble, centre cívic, ateneu, casal, centre social, etc. El nom volem que s’elegeixi entre tots per a que ens agradi a tots, ja que aquest és un projecte de tots i per a tots aquells que vulguin participar constructivament.*


2. Bases:


2.1. Que és el que pot ser l’ateneu?

☼ És un projecte que pretén l’emancipació local, social, personal... dels individus que el formen, davant la falta d’intencionalitat de les institucions públiques. Aconseguint la relació, l'autosuficiència, la participació i el trencament de barreres entre sexes, cultures, ètnies, tribus urbanes i edats.

☼ Creiem en l’autogestió i l’autonomia de les persones, entenent que els recursos econòmics, intel·lectuals o físics no siguin una trava per a realitzar-se com a persona.

☼ Oferir alternatives saludables i sanes per a l’ús personal i gaudir del temps de les persones.

☼ Es toleraran totes les opinions i comportaments, sempre que es sigui respectuós i constructiu, igualment en posicionem contra la violència, com a mitjà o argument per imposar una opinió o un comportament sobre els altres. Volem estar oberts a opinions diverses dins d’una mateixa convivència.Entenem que tots som poble, i que tots junts caminem plegats, però en direccions diferents.

☼ Contraria a tots els sistemes politics actuals no democràtics i els seus aparells repressius com els exercits, els estaments militars, policies i armes. També contraria als conceptes i estructures autoritàries que posen uns éssers humans sota l’obediència i la jurisdicció d’altres.Tots intentarem construir una realitat social, més justa, igualitària, autònoma, pacifista, llibertaria, naturista i ecològica.

☼ Promoure la participació en la política local, mitjançant els membres de l’ateneu o recolzant iniciatives de grups o individus de persones. Arribant a un democràcia participativa tan local, com global. Oposant-se als centralismes estatals i totes les seves institucions.

☼ Entenem l’espai físic, com un lloc públic i col·lectivitzat pel poble, i per al poble.

☼ Lluita a Balaguer per millorar les condicions de vida, oposant-se a l’especulació urbanística per gestionar habitatges buits o incentivant la creació de cooperatives de vivendes, defensa contra l’especulació, lluitar contra la massificació aconseguint més espais per l’autoconsum i recuperar espais naturals.

☼ Contraries a la cultura – negoci, com a propaganda política per poder adquirir poder i privilegi, d’aquesta forma de dominar (església, esport/negoci, La Caixa, La Coca - cola...), és a dir, una cultura critica.

☼ L’Ateneu es defineix com a independent i autònom de qualsevol organització ja formada o per formar, i a la vegada accepta la possibilitat de que una vegada format i enfortit pugui estar en altres processos federatius d’unió.

☼ Tenir clar la igualtat entre les espècies, igualment arribar a tenir una concepció global de l’ésser humà i de les relacions amb altres éssers humans i amb el medi on es desenvolupi; igualment potenciar el desenvolupament lliure i complet dels essers humans en totes les seves possibilitats i necessitats.

☼ Promoure i recolzar la cultura obrera que es fruit de l’esforç i l’entrega de totes les companyes i el desenvolupament moral e intel·lectual, els valors humans, la consciència critica i la sensibilitat a traves d’un alt sentit de la responsabilitat, i d’aquesta manera evolucionar lliurement a través de l’autogestió que evita la mercantilització de qualsevol àmbit de la cultura i el treballar en l’enriquiment col·lectiu.

☼ Els productes que utilitzem per a realitzar varies activitats, s’intentarà que hagin estat elaborats duna manera respectuosa amb el medi ambient, artesanalment i es procura que s’adquireixin directament al productor o a cooperatives petites, sempre donant el màxim de suport al petit comerç.

☼ Partidària de la defensa i conservació de la natura i els animals en front dels irresponsables abusos econòmics i consumistes a la que estan sotmesos.

☼ L’Ateneu és constitueix per a temps indefinit.



3. Objectius:


3.1. Objectiu general:

Transformació Social, entenent-la com a mitja per aconseguir una vida més plena i digna.

3.2. Objectius específics:

1- Difondre el pensament crític.

2- Interrelació/fraternitat entre la gent de Balaguer.

3- Crear un espai comú de recreació, d’oci i on compartir inquietuds i idees.

4- Alternativa a la festa convencional (realitzant activitats no lligades a l’alcohol, ni a cap tipus de droga).

5- Context per la creació, desenvolupament, i aplicació de projectes pel creixement personal i social.

6- Compartir informació alternativa i no convencional.

7- Eina de solidaritat per aquelles persones que tinguin problemes amb l’autoritat.

8- Crear i ajudar a buscar l’autonomia i l’autosuficiència de les persones en vers una feina, ajudant a adaptar les inquietuds dels individus al treball, és a dir, tenir una feina adaptada a les capacitats de cada un. Treballar segons les capacitats.

9- Promoure les relacions entre les persones de diferents cultures, en l’intercanviï de coneixements i vivències.

10- Bases de convivència per aconseguir una convivència harmoniosa i respectuosa en l’ateneu.

11- Promoure la creació d’un projecte intern d’intercanvi d’objectes, ja no útils pels seus propietaris i recursos (accions professionals), a més d’habilitar un espai per a petits productor/artesans autònoms per la seva venda directa als consumidors.

12- Habilitar les eines que facin falta per a poder canalitzar les inquietuds dels individus, entenen les inquietuds com a interessos envers temes artístics, lúdics, culturals, recreatius, socials, d’exclusió, medi ambientals....

13- Possibilitar la lliure reunió del col·lectius que ho necessitin.

14- No estancar-nos en lluites locals.

15- Seguir una metodologia respectuosa amb el medi ambient.

16- Eliminar les barreres entre sexes, cultures, tribus urbanes i edats.

17- Promoure agrupacions d’investigació socioeconòmics, per analitzar les relacions socials i econòmiques a Balaguer. D’aquesta manera accentuar quines coses ens perjudiquen i que em perdut; donant una alternativa d’actuació per millorar i harmonitzar el poble.

18- Aconseguir una alfabetització lingüística i tècnica de la població.

19- Tenir la empenta de presentar legislacions a l’administració, i involucrar-se en les decisions locals.

20- Disposar els mitjans perquè es desenvolupin activitats artístiques.

21- Difondre els mitjans d’informació alternatius.

22- Tenir en compte tots aquest objectius.


4. Metodologia:


4.1. Espais físics:

Una bona manera de gestionar l’espai dins de l’ateneu és la divisió de les diferents sales i racons segons les prioritats dels socis a la hora de engegar els diferents projectes, una altra bona eina és la de crear espais comuns, on es realitzin més d’una activitat. De tots aquets espais creiem que n’hi ha uns de basics els quals faran falta a la hora d’engegar el projecte, dels quals se’n faran càrrec els dinamitzadors de l’ateneu inicialment; m’entres que els altres espais creiem que seria interessant de dur a terme en l’ateneu.Els espais que creiem bàsics són:

- Espai de biblioteca.- Espai d’ordinadors.- Espai de projeccions i cinefòrums.- Espai de reunió i assemblees.- Espai d’exposicions itinerants.- Espai de magatzem.- Espai d’arxiu i oficina.- Espai de tallers.- Espai de cuina.- Espai de menjador.- Espai de barra/kafeta.- Espai de contrainformació.- Espai de conferencies.- Espai lúdic, de teatre, espectacle, música, màgia, dansa...- Espai d’higiene personal.- Espai de jocs diversos.

Altres espais que no creiem tant principals, però igual de valits són:

- Espai de distribució autònoma.- Espai d’agricultura.- Espai de cooperativisme, relació directe entre productor i consumidor.- Espai d’educació permanent.- Espai d’assaig.- Espai d’exercitació física.- Espai de radio i televisió.- ...

4.2. Integrants de l’Ateneu:

Totes les persones que participen en l’ateneu tenen com a base el respecte, la solidaritat i el recolzament entre elles; també el de un manteniment correcte de les infraestructures de l’ateneu.

4.2.1. Dinamitzadors/res:

Es necessiten un nombre de dinamitzadors equitatiu al nombre de persones involucrades al projecte. Mínim dues persones. Es caracteritzarà per la seva neutralitat estètica (almenys temporalment), la seva capacitat de diàleg i de difondre un sentiment crític; es a dir, buscar una argumentació en totes les opinions. Funcions: persones que es vegin capacitades en coordinar i dinamitzar l’ateneu i totes les seves activitats. Tindran la responsabilitat de administrar igual que coordinar-les. Motivar una participació activa tant dels socis com la ciutadania i població. Tenir l’espai en condicions.

4.2.2. Ajudants/es de Base:

Tirar endavant els projectes que es tinguin ganes de dur a terme i en els que ens haguem compromès. Participar constantment en les assembles setmanals, com a les generals. Tant com informar de tot, com cooperar amb els dinamitzadors en tot moment i constància. En total autosuficiència intentant ser el màxim d’autònoms sempre informant de tot als dinamitzadors.

4.2.3. Encarregats/des d’àrees:

Són aquells socis que vulguin encarregar-se de gestionar, coordinar i complementar diferents espais o projectes de l’Ateneu. Tindran el compromís d’assistir a les assembles setmanals i generals, en les quals ajudaran en l’autoavaluació de l’ateneu i mostraran l’evolució del projecte; disposen dels recursos econòmics i les eines que faciliten l’ateneu, per a tirar endavant les seves iniciatives.

4.2.4. Socis/es:

Participen activament en l’ateneu. Gaudeixen de les activitats i eines de les que pugui disposar l’ateneu, com podria ser, tenir entrada lliure a les actuacions de grups de música, teatre, xerrades, projeccions, tallers... que es duguin a terme en l’ateneu i utilitzar totes les seves infraestructures o material. Puntualment es podria donar el cas, que en alguna activitat extra, haurien de pagar una quantitat menor a la que pagaria l’usuari. El soci té dret a estar informat activament, a traves de pagines web, plafó d’anuncis, e-mails, etc. Tot i que la seva responsabilitat serà la d’interessar-se per l’estat i les activitats que es realitzin a l’ateneu. Al mateix moment proposen diferents projectes a les assembles obertes o si volguessin agafar més responsabilitats dins d’un projecte ja engegat o per començar en l’ateneu.

4.2.5. Usuaris/ries:

Persones que s’interessen per unes activitats puntuals que es realitzen en l’ateneu. Com a usuaris no gaudirien dels mateixos drets ni deures que socis, haurà de pagar un preu diferent als socis per a les diferents activitats o productes.4.2.6. Col·lectius:Els col·lectius són els que es beneficien o col·laboren amb l’ateneu i /o paguen la quota com a col·lectiu. Els membres del col·lectiu no tenen els drets ni els deures individuals dels soci, sinó com a col·lectiu, aquets són: utilitzar la infraestructura (espais, fotocopiadora, ordinadors, revista de l’ateneu, ... ), autogestionar-se mitjançant les diferents eines de l’ateneu, dret a reunió en l’espai de l’ateneu, etc.


4.3. Eines de comunicació i participació:

4.3.1. Aparells de comunicació interna:

4.3.1.1. Assembles setmanals:

Hauran d’assistir els dinamitzadors i els ajudants de base. Serveixen per estar informats sobre el funcionament de l’ateneu, autoevaluar-se i la creació de nous projectes, activitats, col·lectius o espais. Els dinamitzadors són els encarregats de fer arribar 3 dies avanç de l’assemblea, a tots els companys, l’ordre del dia amb tots els punts a comentar en la pròxima assemblea, proposada per totes les ateneistes. I després de ser redactada, l’acta és exposada a un tauler de dins de l’ateneu. Aquestes assembles representen tots els companys de l’ateneu i per això les decisions han de ser conegudes i acceptades per tots.

4.3.1.2. Assembles mensuals:

Són les assembles en les que tant els socis com els usuaris hi podran participar i comunicar les seves inquietuds o propostes. En aquesta assemblea també s’informa de la programació d’activitats de l’ateneu i es fa una autovaloració de com ha funcionat fins aleshores. És un lloc de decisió i posicionament davant de diferents actes. Els dinamitzadors seran els encarregats de moderar les assembles i prendre actes (El Moderador obrirà la reunió a partir de l’ordre del dia i tindrà la tasca d’evitar la dispersió de temes, el no respecte de tons de paraula, confrontacions, pujades de to i en general tot allò que no faci harmoniosa l’assemblea. Hi haurà una altre dinamitzador que serà el Prenedor d’Actes, posarà dia, any, hora, i assistents en l’acta. I per últim tenim el Prenedor de paraula, serà la persona que escriu el nom de les persones que volen expressar la seva opinió). De la mateixa manera que en les assembles setmanals els dinamitzadors seran els encarregats de fer arribar l’ordre del dia 7 dies avanç de l’assemblea, a tots les companys que vulguin participar. I després de ser redactada, l’acta serà exposada a un tauler de dins de l’ateneu, i estarà guardat en l’arxiu de l’ateneu. Aquestes assembles representen tots els companys de l’ateneu i per això les decisions han de ser conegudes i acceptades per tots.

4.3.1.3. Plafó d’actes, necessitats i contactes

Espai on si pengen les actes de les assemblees setmanals i mensuals, igualment que s’informa de nous projectes i la manera d’involucrar-s’hi. També hi ha un espai on s’indica aquelles necessitats materials pel bon funcionament o la realització d’alguna activitat, per si es poden aconseguir d’una manera més directa i econòmica.

4.3.2. Aparells de comunicació externa

Els aparells de comunicació externa tenen la funció de comunicar la vida de l’Ateneu, i les seves progressions i intencions; les diferents eines són:

- Revista: Eina de comunicació del dia a dia de l’ateneu, i d’informacions varies d’interès. Aquesta revista serà coordinada pels dinamitzadors o els encarregats d’àrea, i tots els socis o persones que ho desitgin podran col·laborar-hi.

- Plafó d’activitats de l’ateneu: S’informa de les activitats i cursos que es realitzin a l’ateneu o d’altres col·lectius pròxims.

- Plafó d’anuncis: Es aquell espai on tothom pot penjar ofertes, necessitats, i tot tipus d’informacions.

- Pagina web: Inicialment hi ha el projecte de l’ateneu en un espai virtual on poder expressar les opinions ( http://www.projectepopular.blogspot.com o projectepopular@grmail.com ). Les quals serviran per complementar el projecte. Quan l'ateneu estigui en funcionament, s'haura de crear una web.

- Radio i televisió: Es donarà el suport als projectes de difusió d’imatge i so que es vulguin realitzar en el context de l’ateneu.

- Altres.


4.4. Funcionament:

El funcionament de l’ateneu està format en tres sectors: primer hi han els dinamitzadors, encarregats de coordinar totes les necessitats bàsiques de l’ateneu, portar endavant el projecte, responsabilitzar-se del funcionament intern i de fer les autoavaluacions. En segon lloc tenim els ajudants de base, que són les persones que no volen agafar tota la responsabilitat, però que si que s’implicaran en la mesura del possible, dins de l’ateneu, així com encarregant-se de dur a terme diferents projectes, igual que els dinamitzadors fer una constant autoavaluació. En tercer lloc tenim els encarregats d’àrees, que són les persones que porten la tasca especifica de dur a terme un espai o projecte en concret i al mateix moment fer les autoavaluacions setmanals.5.


5. Recursos:

5.1. Recursos Humans:
Són els Dinamitzadors i Ajudants de base (persones amb empenta i ganes de realitzar l’ateneu com a tal i realitzar-se amb aquest projecte).

5.2. Recursos Materials:
La intenció inicial era la de deixar la llista en blanc, per que poc a poc entre tots l’anéssim completant; tot i així varem creure molt útil, escriure un llistat amb tots els recursos que em cregut basics per l’ateneu.Ordenadors (6, un dels quals serà el servidor), escàner, impressora...NeveraCuinaExtractorAccessoris per a cuinarJocs diversos (respectuosos amb la persona, no basats en un guanyador i un perdedor) - futbolí *ProjectorAccessoris principals de l’ateneu (prestatgeria, taules, cadires, etc...)FonotecaBiblioteca (tant prestatgeria com llibres i altres)Eines per a fer hort ecològicRecursos mediambientalsFotocopiadoraSeguretat (extintors, farmaciola de primers auxilis, ...)Mobiliari d’oficinaMobiliari de gafetaPlafó de contrainformacióCadena de músicaMaterial vari per a tallersArxiusMaterial per al gimnàsEscenari (teles, bafles, ...)Material educatiu (llibretes, bolígrafs, llapis, pissarra, etc...)Higiene personalEstufes naturals


5.3. Recursos Econòmics:

- Quotes i Col·laboracions:

Consisteix en que els socis, és a dir totes les persones implicades en projecte, han de pagar un suma de diners per al bon funcionament de l’ateneu. Aquesta suma serà “proporcional” als recursos econòmics d’aquella persona, és a dir, hi haurà per exemple tres tipus de quotes anuals: una de 30 e., l’altra de 50 e. I de 100e. També existeix la possibilitat que algú aporti un suma de diners per col·laborar.Una altra opció, és la de crear una quota fixa, per tot l’any i que sigui per tothom igual, de la mateixa manera que tinguin els mateixos drets i deures.- Subvencions:Són aquells diners de fons públic que és cedeixin per iniciar el projecte, o diferents projectes que és desenvolupin.

- Aportacions de distribuïdors o col·lectius que utilitzin l’ateneu:

Són els col·lectius que volen que aquest projecte tiri endavant, i volen aportar econòmicament pel seu desenvolupament. Aquells col·lectius o cooperatives que es beneficien en una activitat d’intercanvi lliure, davant l’econòmic, hauran d’aportar algun mínim pel manteniment de les infraestructures.

- Propaganda de la revista:

Una altra manera d’autogestionar-se serà la quota publicitària de la revista, on si poden anunciar aquelles empreses i iniciatives que estiguin amb acord amb els valors del respecte amb el medi ambient, la naturalesa i les persones.

- Activitats puntuals:

En casos excepcionals alguns espectacles o activitats s’han de pagar per la bona economia de l’Ateneu, i igualment per projectes socials o solidaris.

- Barra, menjador, kafeta i cuina:
La venda de begudes i d’aliments també és una forma d’autogestió, sen poden encarregar els dinamitzadors o els encarregats d’àrea. Hi haurà preus populars i begudes i aliments el màxim de pròxims i de coherents.


6. Autoavaluació:


6.1. Que és l’autoavaluació?


L’autoavaluació és la eina a utilitzar per a fer funcionar i repassar totes les activitats dutes a terme en l’ateneu; aquestes es fan en les assemblees setmanals, sempre estaran obertes a tots les socis. En les assembles generals també es donen a conèixer totes les autoavaluacions dutes a terme, ja que creiem que és una bona manera de que els integrants de l’ateneu es familiaritzin amb el funcionament i el dia a dia que viu l’ateneu. L’auto - superació, reconèixer els propis errors i valorar positivament processos o actuacions positives millorarà la bona harmonia i evolució de l’Ateneu.

No entenem l’autoavaluació com una acció homogènia, rutinària o burocràtica, sinó un anàlisis del funcionament integral de l’ateneu i de les sensacions de les persones que en formen part. La comunicació és la base d’una bona convivència i d’unió. Creiem doncs que l’autoavaluació consisteix simplement a expressar el que un sent, les coses bones i dolentes. I prendre constància escrita d’això, per així poder recordar les coses que han funcionat, i en aquells errors que ja em caigut.

ON ESTÀ LA FACTORIA DEL RITME

ON ESTÀ LA FACTORIA DEL RITME